Auto sedišta - Bebi oprema - Vendor

Bezbednost vašeg deteta u autu treba da bude prioritet. Zato je potrebno od prvog dana kupiti odgovarajuće auto sedište.

Prikazano 1 do 32 od 585 ukupno

po strani
Strana:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 19

Katalog  Lista 

Set Descending Direction

Cam Auto sedište Pony Baby

1,729 din.

Babyauto Auto Sedište Niko 300286

7,489 din.

Babyauto Auto Sedište Niko 300293

7,489 din.

Prikazano 1 do 32 od 585 ukupno

po strani
Strana:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 19

Katalog  Lista 

Set Descending Direction

Jednostavno, nema mesta za izgovore od strane roditelja tipa: da ni oni nisu koristili sedište, da je to bacanje para, da će dete držati u naručju, neće ga stavljati jer ne putuju daleko, ne vezuju se ni oni. Takođe, na auto sedište ne treba gledati kao na zakonsku obavezu i strah da će vam policajac napisati kaznu. Dakle, odbacite ovakve misli i posmatrajte auto sedište kao neophodnu opremu koja može spasiti život vašem detetu prilikom saobraćajne nezgode.

Srbija je u pogledu saobraćajnih nezgoda nejnebezbednija zemlja u Evropi. S druge strane, istraživanja pokazuju da veliki procenat roditelja u Srbiji (preko 80%) ne prevozi svoju decu na bezbedan način. A kao najčešći primeri nebezbednosti dece u vožnji su držanje u naručju, nekorišćenje auto sedišta i loše postavljena auto sedišta. Dalja istraživanja pokazuju da korišćenje i pravilno namontirana auto sedišta smanjuju smrtnost beba za 71%, a male dece za 54%. Prema tome, nikada ne vozite decu bez auto sedišta.

Kategorije auto sedišta

Na našem tržištu postoji ogroman izbor auto sedišta tako da su roditelji u zabuni kada treba da se opredele za neko od njih. Postoje različiti modeli, ali su i cene različite. Treba znati da cena nije u srazmeri sa kvalitetom sedišta. Neka istraživanja su pokazala da najskuplja sedišta ne pružaju adekvatnu zaštitu prilikom simulacije sudara. Zato ćemo krenuti redom sa ciljem da vam pružimo osnovne informacije o auto sedištima.

Postoji nekoliko kategorija auto sedišta, a kriterijum za njihovu podelu je telesni razvoj deteta. Prema direktivi koja je usvojena od strane UN-a i nosi oznaku ECE R44/04 (što znači da je sedište proizvedeno u skladu sa strogom zakonskom regulativom EU), postoje sledeće kategorije auto sedišta:

 • 0 – za decu do 10 kilograma, a uzrasta od rođenja do 9 meseci 
 • 0+ - za decu od rođenja do 13 kilograma, a uzrasta od 9 do 18 meseci 
 • I – za decu od 9 do 18 kilograma, a uzrasta od 9 meseci do 3 godine 
 • II – za decu od 15 do 25 kilograma, a uzrasta od 3 do 6 godina 
 • III – za decu od 22 do 36 kilograma, a uzrasta od 6 do 12 godina

Neki proizvođači u ponudi imaju auto sedišta koja su primenljiva na dve ili tri starosne grupe, pa to može znatno rasteretiti vaš budžet. Reč je o kombinovanim auto sedištima: 0/I za decu od rođenja pa do 18 kilograma i I/II/III za decu od 9 do 36 kilograma. Važno je samo da takva sedišta imaju nalepnicu ECE R44/03 ili ECE R44/04, što je garancija da je sedište napravljeno u skladu s najnovijim bezbednosnim propisima.

Saveti prilikom kupovine auto sedišta

Prilikom kupovine je poželjno da krenete autom i povedete dete, kako biste odmah isprobali auto sedište. Kod nekih auto sedišta u pratećoj dokumentaciji piše kom tipu automobila odgovara ili pak piše da je univerzalno. U ovom drugom slučaju, naš savet je da ga ipak isprobate u vašem automobilu. Savetujemo da u kupovinu krenete s prijateljem, koji ima iskustva s montiranjem auto sedišta. Takođe, proverite da li auto sedište odgovara konstituciji vašeg deteta, jer su ona pravljena u skladu sa prosečnom visinom i težinom.

U poslednje vreme u ponudi imate i auto sedišta sa tzv. ISOFIX sistemom, koji omogućuje stabilnost i čvrstinu. Takva auto sedišta pružaju dobru zaštitu i lako se postavljaju ali su namenjena samo novijim modelima auta koji imaju ugrađen dodatak za njihovo montiranje.

Budite uporni

Koristite auto sedište od najranijeg uzrasta vašeg deteta, jer je to jedini način da ga dete od početka prihvati i na vožnju u njemu gleda kao na nešto što se podrazumeva. Budite uporni i ako beba u početku plače, vrišti, izvija se ili na drugi način negoduje. Ponudite joj razne igračke kako biste joj boravak u auto sedištu učinili prijatnim i zanimljivim. Uvek stavite dete u auto sedište i kada putujete na kratke relacije, jer udes možete doživeti čim upalite auto. Zamislite samo da krenete na letovanje sa bebom koja se do tada nije vozila u auto sedištu.